İDARİ SORUŞTURMA SÜRECİNDE SAVUNMA DİLEKÇESİ NASIL HAZIRLANIR?
Bir idari soruşturma kapsamında savunması istenen ilgili, olaya ilişkin savunma istem yazısının kendisine tebliğinden itibaren yasal süresi içerisinde savunmasını sunmak zorundadır. İlgili memur ise 657 sayılı kanun uyarınca; “ Memur, yetkili kurulun veya disiplin amirinin yedi günden az olmamak üzere verdiği süre içinde veya belirtilen bir tarihte savunmasını yapar. (4) Savunma istemine ilişkin yazıda, süresi içinde yapılmaması hâlinde savunma hakkından vazgeçilmiş sayılacağı belirtilir.” Hükmü uyarınca kendisine en az 7 gün savunma süresi tanınmak durumundadır.
İlgili kanun metninde bu süre en az 7 gün olarak ifade edildiğinden soruşturma kapsamına göre ve fiillerin sayısı ile savunma hazırlanması için öngörülen süre gibi özel durumlar dikkate alınarak olayın niteliğine göre savunma süresi tanınması savunma hakkının doğal sonuçlarındandır.
Ayrıca ifade etmek gerekir ki; idare tarafından ilgilisinden savunma istenirken; 7 günden daha fazla bir süre tanınmış ise bu süreye riayet edilmeli, savunması istenen memur tarafından olayın yukarıda belirtilen özelliklerine göre de ek süre talebinde bulunulmalıdır. Örneğin olayın niteliği gereği bir başka yerden temin edilecek belgenin alınması süre alacak ise; ilgilinin savunma için ek süre istemesi gayet doğaldır.
Savunma için kullanılabilecek örnek dilekçe :
İDARİ SORUŞTURMA SAVUNMA DİLEKÇESİ ÖRNEĞİ
İlgi: 2021/ …. : (Savunma İstem Yazısında Yer alan ilgi sırası yazılır)
SAVUNMA YAPAN : ……… (İsim Soy İsim ve TC Kimlik No Yazılır)
ADRES : Yazışmalarda kullanmak üzere resmi adres yazılır
AÇIKLAMALAR :
…. Kurumunuzun … tarihli savunma istem yazısı ile hakkımda yürütülmekte olan disiplin soruşturması kapsamında yazılı savunmam istenmiştir. Bu doğrultuda tarafıma yöneltilen suçlamalara ilişkin savunmam şu şekildedir :
- OLAYA VE İDDİAYA KARŞI SAVUNMALARIM
Bu kısımda olayın ne olduğu açıklandıktan sonra usul ve esasa yönelik savunmalar yapılabilir. (Örneğin müsnet fiil tarihi ile soruşturma tarihi arasında, zamanaşımı süresi dolmuş ise zamanaşımı itirazında bulunulması gerekmektedir.)
- OLAYA VE İDDİAYA KARŞI SAVUNMALARIM
Bu kısımda da 2. Suçlamaya ilişkin olayın ne olduğu açıklandıktan sonra usul ve esasa yönelik savunmalar yapılabilir. (Örneğin müsnet fiil tarihi ile soruşturma tarihi arasında, zamanaşımı süresi dolmuş ise zamanaşımı itirazında bulunulması gerekmektedir.)
Hukuki savunma içeriğinde olayın esasının gerçekleşip gerçekleşmediğine dair delillerinizi, suçlama konusu fiilin göreviniz kapsamında olup olmadığına dair delillerinizi sunmanız gerekecektir.
HUKUKİ DELİLLER : Müsnet suçlamalar yönünden yapılacak savunmada geçen bütün argümanların karşı delilleri yazılmalıdır. Örneğin, müsnet iddia tarihinde olay yerinde değil iseniz; o tarihte başka bir yerde bulunduğunuza dair görüntüler, fotoğraflar ya da videolar delil olarak sunulabilir. Ya da olay tarihinde izinde iseniz izin belgeniz de lehinize bir delil olacaktır.
SONUÇ VE İSTEM : Açıkladığım nedenler ve sunduğum deliller ile savunmam bir bütün halinde değerlendirilerek; hakkımda ceza tayinine yer olmadığına dair karar verilmesini saygı ile arz ve talep ederim.
SAVUNMASINI SUNAN